Hverdagen

Det praktiske i hverdagen
I Orø Børnehus foregår hverdagen i rolige rammer og faste rutiner krydret med ture ud af huset og vores faste traditionelle arrangementer.
Som forælder er det en god ide at sætte sig ind i vores rutiner. På den måde kan I være med til at bakke op om en tryg og rolig hverdag for jeres børn.
Aflevering og afhentning
Dagen i Orø Børnehus starter klokken 6.15, hvor børnehuset og SFO'en åbner samlet i børnehavens lokaler.
En god modtagelse og en god afsked
For os er det vigtigt med en god modtagelse af jeres barn. Den tætte relation mellem børn fra forskellige aldersgrupper samlet i gode legesituationer, gode snakke og i det fællesskab, der er i vores aldersintegrerede Børnehus, er noget vi vægter højt. Det er søskendebørn, venner og legekammeraterne hjemme fra vejen, der er sammen i børnehavens lokaler om morgenen.
Ved aflevering tjekkes ind via Aula, og der angives hvornår og hvem, der henter om eftermiddagen.
Ligesom vi lægger stor vægt på en god start på dagen, lægger vi også stor vægt på en god afsked som afslutning på dagen.
Husk at tjekke ud via Aula ved afhentning.
Ferie og sygdom
Husk at give os besked, hvis jeres barn skal holde ferie, fridag eller bliver sygt.
Ferie og lukkedage
Af hensyn til tilrettelæggelsen af personalets arbejdstider, beder vi jer registrere på Aula, hvis og hvornår barnet holder ferie, så snart I ved det. Også uden for kommunens lukkedage.
I ferieperioder beder vi om, at I i god tid tilmelder jer til pasning, da vi sætter personaletimer på efter antal børn.
Læs mere om ferie og lukkedage
Sygdom
Ved sygdom holdes barnet hjemme, indtil det er rask og kan klare en almindelig dag i Børnehuset. Giv os besked via Aula eller telefon.
Der kan være forskellige opfattelser af, hvornår et sygt barn må komme i dagtilbud igen. Derfor læner vi os op af retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsstyrelsens vejledninger
Lus
At have lus er ikke farligt, men det er ubehageligt og meget smitsomt og kræver hurtig behandling. Har jeres barn lus, skal det straks i behandling, inden det kommer tilbage til børnehuset.
Mad og madpakker
Dagens måltider
Der serveres havregryn, havregrød og rugbrød hver morgen indtil kl. 7.30. Vi tilbyder mælk og vand til morgenmaden.
Børnene medbringer selv madpakker til formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad.
Når vi går på tur i børnehaven, skal børnene selv medbringe en rygsæk, en drikkedunk med vand og en turmadpakke, dvs. klapsammenmadder eller mad, der kan spises uden hjælp.
Vuggestuebørnene behøver blot at medbringe en turmadpakke og en drikkedunk, så pakker vi turtasken. Hvis I eller vuggestuebarnet selv ønsker at medbringe en rygsæk med, så pak den gerne hjemmefra og aflevér den til os, når I ankommer i institutionen.
Sovemuligheder
Alle børn kan have brug for et hvil midt på dagen. I Orø Børnehus kan både store og små sove trygt.
Orø Børnehus har en moderne liggehal til vores sovebørn. Her sover alle de børn, som har brug for at sove. Børnene sover enten i barnevogne, sovekrybber eller senge med varme soveposer (de største børn).
Dagens rytme
Børn har brug for stabilitet og en fast rytme i hverdagen med fastlagte tidspunkter for, hvornår de spiser, sover og er aktive. Det giver tryghed og ro.
Daglige rutiner
Morgenen
Børnehuset og SFO åbner samlet i børnehavens lokaler klokken 6.15. Vi vægter en god modtagelse af jeres barn, og vi vægter den tætte situation med børn fra forskellige aldersgrupper samlet i gode legerelationer, gode snakke og det fællesskab, der er i vores aldersintegrerede skole og børnehus. Der er søskendebørn, venner og legekammerater hjemme fra vejen, som er sammen her om morgenen.
Når barnet møder, skal forældrene skrive barnet ind i Aula på iPad, hvor de også skal skrive det forventede tidspunkt for afhentning, og hvem der henter barnet.
Vi er færdige med at spise morgenmad klokken 7.30.
Lidt før klokken 8.00 sendes skolebørnene i skole, og vuggestuen og børnehaven deler sig op.
Frem til samlingstidspunktet klokken 9.00 tilbydes aktiviteter, som ikke kræver tæt voksenstyring. Aktiviteter som kræver tæt voksenstyring tilbydes først, når alle voksne er mødt ind. De aktiviteter, der sker i dette tidsrum, er derfor aktiviteter, som den voksne vurderer passer til antal børn og øvrige forhold.
Formiddagen
Klokken 9.00 til klokken 9.30 holder vi samling i både børnehave og vuggestue. Dørene lukkes ind til rummene, så vi signalerer at der skal være ro. Vi finder ud af, hvem der er kommet, og hvad skal vi lave i dagens løb. Derefter er det tid til rim og remser, sange og fagtesange, og til sidst spiser vi formiddagsmad.
Efter samlingen foregår formiddagens aktiviteter, og derefter spiser vi frokost.
Efter frokosten skal de små sove, og de øvrige børn går på legepladsen og får frisk luft
Når de mindste børn er vågnet, og de større børn er kommet ind fra legepladsen, spiser vi eftermiddagsmad.
Eftermiddagen
Vi leger, spiller spil, tegner, syr, er kreative og hygger sammen. Aktiviteterne kan foregå både indendørs eller ude på legepladsen.
Sidst på eftermiddagen er vuggestuebørn og børnehavebørn igen samlet i et af lokalerne, og til sidst afslutter vi dagen og siger tak for i dag og på gensyn i morgen.
Der skal tjekkes ud i Aula.
Skiftetøj og bleer
Husk skiftetøjet
Dit barn skal medbringe tøj til al slags vejr, da vi gerne er ude mindst to gange hver dag, dvs. regntøj, gummistøvler, termotøj til forår og efterår, jakke, sko/sandaler, indesko, badetøj, hue/vanter, vintertøj - alt efter årstiden.
Selvom jeres barn har nået alderen, hvor "små" uheld bliver sjældnere, så er det rart, at der ligger et ekstra sæt tøj, som kan tages i brug, hvis uheldet skulle opstå. Der er mange børn, der ikke bryder sig om at skulle iføre sig "lånetøj".
Husk navn i alt - også i fodtøj.
Diverse skiftetøj, opdateret efter årstiden, skal være i en kurv på barnets garderobeplads (for vuggestuebørnene må der også gerne være et sæt i kassen i puslerummet).
Husk Bleerne
I skal selv medbringe bleer til jeres blebarn.
Undgå blebukser, idet det kan give gener i hænder og arme, når vi skal rive siderne op for at skifte barnet.
Når barnet er klar til at øve sig på toilet, er blebukser velkomne, idet det hjælper barnet til at blive selvhjulpen.
Vi tilbyder de større blebørn at sidde på vores små toiletter, når de skal skiftes, eller når de selv viser interesse for det.
Fødselsdage
Fejring af fødselsdage
Vi holder gerne fest for børnene enten i børnehuset, hjemme hos barnet eller der hvor I ønsker at holde barnets fødselsdag. I aftaler med det faste personale, hvordan I ønsker, at fødselsdagen skal afholdes. Hvis fødselsdagen afholdes i børnehuset, så vælger I om vi eller I selv skal stå for arrangementet.
Husk vores kostpolitik. En fødselsdag kan blive noget så festlig med frugt og boller. Det er kun fantasien der sætter grænser.
Børnehuset står for en lille hjemmelavet gave til fødselsdagen. Private gaver gives i privat regi.
Alle fødselsdage fejres på stuen.
Medbragt legetøj
Børnene må gerne medbringe legetøj, men vi opfordrer til at det ikke er larmende legetøj.
Vi synes det er vigtigt, at børnene lærer at passe på deres ting, og at de opfordres til at lægge det på deres pladser, når det ikke er i brug.
Hvis man har legetøj med hjemmefra, så skal man være villig til at lade andre prøve det. Ellers må det ligge på barnets plads, til barnet bliver hentet.
Vær opmærksom på, at vi ikke erstatter bortkommet eller ødelagt legetøj. Medbragt legetøj er derfor på eget ansvar.
Fysiske rammer
Huset og omgivelserne
Vi bor på en ø i en charmerende gammel skole med masser af historie tæt ved skov og strand.
Vi deler bygninger med øens skole, klub og SFO, og vi har nogle dejlige omgivelser, hvor vi også kan bruge skolegården sammen med skolebørnene.
Til de mindste har vi en lille hyggelig legeplads, hvor de små i fred og ro kan udforske verdenen.
Vores børnehus er indrettet i stueetagen i den gamle skolebygning fra 1910. Vores børnehus er indrettet, så der er masser af muligheder for aktiviteter i rare omgivelser både indendørs og udendørs.
Indkøring
En god og tryg opstart
Ny i Orø Børnehus
Forældrene og børnehusets personale aftaler indbyrdes, hvordan indkøringen skal forløbe. Det er vigtigt at indkøringen bliver så god og tryg som muligt for både barn og
forældre. Vi bestræber os på at tage individuelt hensyn til det enkelte barn, da børn har forskellige behov.
En god indkøring varer oftest en uge med tiltagende deltagelse i hverdagens aktiviteter og rutiner.
Overgangen fra vuggestue til børnehave
Vi ved, at alle overgange for børn er en belastning, som vil medføre en vis form for regression. Derfor er det vigtigt at skabe et forløb, hvor barnet bliver mest mulig trygt. Vi understreger desuden vigtigheden af, at både børnehus og forældre har et ansvar for, at belastningen bliver så lille som muligt.
Børnehuset sikrer et sammenhængende forløb, en dialog og en opmærksomhed på barnet. Forældrene kan hjælpe ved at give børnene kortere dage i den første periode.
Forløbet
En til to måneder før flytningen meldes forløbet og tidspunktet ud til forældrene. En måned før flytningen starter indkøringen. De sidste fjorten dage inden flytningen udvælges dage, hvor børnene deltager i samling eller frokost inde i børnehaven.
Der vil være en overleveringssamtale mellem vuggestue og børnehave i forbindelse med overgangen.
Sidst opdateret
04.12.2023
Ansvarlig redaktør