Spring til indhold

Mad og madpakker

Vi lægger vægt på, at barnet får en ernæringsrigtig kost og får indsigt i, hvad der er sundt. Rammerne for måltiderne skal være rolige og hyggelige.

Madpakker og spisning

Børnehuset har ikke madordning. Dit barn skal derfor have madpakker med hjemmefra.

Vi lægger vægt på, at børnene har varieret og sund kost med. Det vil siger fiberrig og nærende mad, som resulterer i et stabilt blodsukker gennem hele dagen. Er du i tvivl om hvad madkassen skal indeholde, så spørg personalet.

I børnehaven skal barnet have 2 madpakker med (frokost og eftermiddag) og i vuggestuen skal barnet have 3 madpakker med (formiddag, frokost og eftermiddag). Der skal ligeledes medbringes en drikkedunk med vand. Husk at tjekke at dit barn selv kan åbne madkasser og drikkedunk, og skriv navn på alt.

For at dit barn kan være så selvhjulpen som muligt, så åbn figenstænger, ostehaps mv. hjemmefra, så barnet selv kan tage tingene ud af emballage. På den måde undgår vi at for mange fingre skal røre ved barnets mad, personalets fingre bliver skånet og barnet får succes med oplevelsen af, at de kan klare tingene selv.

Vi har ikke er sukkerpolitik eller en ”0 sukker” holdning i huset, men opfodrer til, at man fravælger søde sager i madpakkerne. Børnene bliver ikke mætte af det, og det bidrager ikke til noget specielt godt ved frokostbordet. Undlad også gerne små yoghurter.

Morgenmad

Der serveres ikke morgenmad i huset. Alle børn er velkomne til at medbringe egen morgenmad (gerne en bolle eller lignende), men vi anbefaler at alle får spist hjemmefra.

Man kan spise medbragt morgenmad i tidsrummet kl. 6.30 – 7.30.

Formiddagsmåltidet

Fra kl. 8.45 til kl. 10.15 er der mulighed for at spise et lille mellemmåltid fra madkassen. Vi appellerer til, at dette tidsrum overholdes, så der i tiden fra kl. 8.00 til kl. 8.45 ikke er børn der spiser. Det skyldes, at der er børn, som spiser mere af hygge end af sult, når de ser andre børn spise, hvilket kan afstedkomme, at der ikke er mere mad i madkassen, når vi skal spise frokost. Vi forventer, at barnet har spist, så det kan holde sig mæt til kl. 8.45. De yngste børn får formiddagsmad/frugt kl. 9.15.

Frokostmåltidet

Frokosten foregår ligeledes under hyggelige former i grupperne på stuerne og i alrummet. Vi øver hvordan rugbrødet spises sammen med pålægget, og at der spises op, før der tages en ny mad. Vi lægger vægt på, at det skal være hyggeligt at spise og have den gode dialog sammen. Vi rejser os fra bordet, når de fleste er færdige. Nogle børn får tilbudt at sidde med en voksen, hvis det kan være en hjælp. Indimellem læser vi bøger eller leger små lege, der egner sig til situationen. Til madpakken serveres der vand til alle, og økologisk letmælk indtil barnet fylder 2 år og 9 mdr.

Eftermiddagsmåltidet

Kl. 14.00 spiser vi den medbragte frugt/grønt på stuerne og i alrummet. Der serveres brød og vand til eftermiddagsmåltidet. Her gælder det også, at måltidet foregår i god ro og orden.

Der står vand til fri afbenyttelse i alrummet det meste af dagen. Derfor skal børnene ikke medbringe anden form for drikkelse såsom juice, drikkeyoghurt eller lignende. Børnene skal medbringe en drikkedunk med vand, når de skal på tur med madpakke.

Kostpolitik for Børnehuset Ny Munkevænget

Måltidspolitik for Børnehuset Ny Munkevænget

Om kost og sundhedFeedback

Sidst opdateret

22.08.2023

Ansvarlig redaktør

Hanne Birgitte Hellisen